Alegerile mele la Oscar 2015 - Rareş Cojocaru

Alegerile mele la Oscar 2015

Alegerile mele la Oscar 2015

OscarsAnul trecut am vazut prima data live decernarea premiilor. Mi-as fi dorit sa fi scris atunci preferintele. Nu pentru a vedea cat de bine le “ghicesc”, anticipez, oricum au fost cateva diferite fata de cele ale juriului, ci mai mult pentru a vedea acum daca s-a schimbat ceva intre timp.

Scriu pe graba. Am vazut astazi ultimele filme pe care le aveam restante. Nu am bifat chiar tot, dar am vazut mai multe decat in 2014.

Best Picture: S-a discutat (foarte) mult pe tema asta, parerile fiind impartite intre Boyhood al lui Richard Linklater si Birdman regizat de Alejandro González Iñárritu, pe care poate vi-l amintiti pentru Babel. Si cred ca ma bucur. Intr-o competitie care a dat in ultimii ani filme cu motive istorice complexe, propaganda pe alocuri: The Hurt Locker (2008), 12 Years a Slave (anul trecut), poate si Argo (2012), e placut sa vezi ca atentia se apleaca asupra doua filme  usor difertie de box office si de mirajul oferit pe tava in filmele de la Hollywood. Artsy! Chiar daca m-as bucura sa castige oricare dintre cele doua, Boyhood imi place mai mult. Pentru ca este despre mine! Si despre tine! Ma vedeam in toate etapele prin care trecea Mason si retraiam toate momentele. Iar mesajul e simplu. “Viata e un miracol ticalos de scurt.” Cred ca este unul dintre cele mai bune filme facute in ultimii 10 ani si o sa ramana mult timp cu mine.

Best Actor in a Leading Role: Toti sunt buni. E greu sa alegi unul, dar cred ca cel mai mult voturile s-au dus catre Michael Keaton si Eddie Redmayne. Iar dintre ei, eu il aleg pe al doilea. Desi, gandindu-ma mai bine, cred ca o sa-mi para rau daca pierde Keaton.

Best Actress in a Leading Role: Nu cred ca vor fi surprize aici. Cum nici anul trecut nu au fost, Cate Blanchett primind premiul asteptat de toata lumea dupa interpretarea din Blue Jasmin. Dupa 4 nominalizari fara trofeu, cred ca anul asta Oscarul ajunge intr-un final la Julian Moore.

Best Actor in a Supporting RoleJ.K. Simmons, not quite my tempo, dar nu mi-ar parea rau de loc. Si nu pentru ca a aruncat cu un scaun inspre Milles Teller, ci chiar s-a pliat manusa pe rol, a ajuns la mine, m-a facut sa-l urasc si sa caut un cinel de toba pentru a-i testa reflexele. Si din categoria lui nu vad cine ar mai putea fi. Edward Norton? Neah.. Il astept in Fight Club 2, dupa cum s-a anuntat. Mark Rufallo? Neah.. Ethan Hawke? Neah.. desi mi-a fost simpatic. Robert Duvall? Nici-nici. Cine stie daca ar fi fost nominalizat Tom Wilkinson din Selma..

Best Actress in a Supporting Role: Desigur, Patricia Arquette din Boyhood. Mai mult decat transformarile fizice din film, mi-a placut sa urmaresc transformarea mamei, Olivia. Desi isi depaseste cu mult conditia, ea traieste tot filmul o drama: aceea de a fi mereu (o mama) singura indifferent de ce imprejurari de scurta durata apar. Se desparte treptat de 3 barbati si de o viata doar a ei, dedicandu-se celorlalti, intrand in rutina si cercul de responsabilitati bine conturat de servici, scoala si educatia copiilor. Iar in final se gaseste singura; odata cu plecarea lui Mason la Colegiu, iar toate sacrificiile neapreciate, el ramanand impasibil si detasat de ce facuse in tot acest timp. E greu sa fii mama, iar eu o sa incerc sa fiu putin mai atent la asta. Si mult mai recunoscator!

Best Directing: O sa aleg il aleg pe Richard Linklater si cred ca este evident de ce. Fact: In ultimii 10 ani, Best Picture si Best Director s-au dus catre acelasi film, cu doua exceptii: Ang Lee (pentru “Brokeback Mountain” in 2005 si “Life of Pi” in 2012)

Original Screenplay: Birdman daca ia Boyhood Best Picture si invers.

Adapted Screenplay: Nu ma pricep. Poate American Sniper – nu il vad sa ia alte premii, nu stiu unde sa se incadreze

Best Foreign-Language Film: Ida?!

Cinematography, Production Design si Costume Design: The Grand Budapest Hotel. Pentru hipsterul din mine.

Animated Featured Film: Nu am vazut nimic, dar am citit si auzit lucruri bune despre Big Hero 6

Visual Effects: Bineinteles, Interstellar. Imi pare rau ca nu a fost nominalizat la mai multe..

Sound Mixing: Whiplash

Sound Editing si Music: Interstellar

Cam asta ar fi. Nu sunt cinefil, dar imi plac filmele :)

Voi la cine v-ati gandit? Va uitati la premiere? Twitter anyone?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Fii la curent cu ce scriu!

Archives