Dupa vizita in HD - Rareş Cojocaru

Dupa vizita in HD

Acum cativa ani, TVR a trecut printr-un audit. Nu stiu daca mai tineti mine sau daca asta va spune ceva, dar eu rad si acum. Se intampla ca au venit niste oameni, au luat la puricat actele si s-au uitat, in mare, cam pe ce se cheltuiesc banii televiziunii. Nimic extraordinar.. pana cand iese Raluca Turcan in Comisia de Cultura a Senatului si intreaba iritata cum este posibil ca TVR sa faca un post in Hunedoara (HD). Incet cu High-Definition-ul pe scarile Senatului, numa’ zic.

In weekend am fost in #vizitainHD, iar de data asta chiar e vorba de Hunedoara.  De organizat s-au ocupat Sebastian, Denisa si Calin, evenimentul fiind dedicat exact acelei zone: cu oameni, locuri si povesti.

  • Hunedoara nu este cel mai infloritor oras din tara, dar are mult potential si ma bucur sa vad ca se fac investitii, se incurajeaza dezvoltarea economiei locale. Am asistat la inaugurarea clinicii private H-Medical Clinic, dotata cu echipamente – RMN, DEXA si ecograf 4D – de ultimă generatie. Site-ul este inca in constructie, dar daca sunteti de-ai locului ii puteti gasi la 0354-800.081. In spatele clinicii se afla Carmen Hărău, iar pentru un oras cu 60.000 de locuitori, investitia este remarcabila si cu foarte mare impact pentru bolnavi, acestia nu mai trebuie sa mearga acum in alte orase pentru investigatii care de cele mai multe ori nu necesita amanare. Am fost fericit sa merg in spital doar ca vizitator, dar clinica este rupta din peisajul autohton, arata intr-un mare fel si iti insufla putin din atmosfera din strainatate. Tinand cont de pasiunea cu care a fost prezentata de fata doamnei Carmen Hărău, Catrina Lup, sunt sigur ca este si pe maini bune.  Denisa a pus niste poze si a scris si in detaliu despre H-Medical Clinic, la ea pe blog.
  • La Țebea se află Gorunul lui Horea. Copacul este o specie de stejar, are aproape 400 de ani si circumferinta de 9 m. Impunator si acum, era pe-atunci locul de unde moții erau adunati si indemnati la rascoala de catre Horea. Tot aici se afla si mormantul lui Avram Iancu – “Iar cand va veni dusmanul / Sa va ia pamant si drept,/ Romani, scuturati gorunul / Ca din somn sa ma destept!”
  • Am mancat pentru prima data mancare facuta la disc si virșli – brandul local din punct de vedere gastronomic. Știu doar că sunt făcuți din carne de capra si de oaie. Rețeta o au putini dintre oamenii locului și o transmit din generatie in generatie, asa ca nu încercați sa ii intrebati prea multe pentru ca asa va ramane. Sunt doua retete: de Salaș si de Brad. Daca vreti sa incercati, eu v-as recomanda-o pe ultima.
  • Cand aveti drum, mergeti la Muzeul Aurului din Brad. Inainte de a-l vedea nu eram convins ca o sa imi placa. Sunt multe domenii care ma atrag mai mult decat geologia. Totusi, imi starnise putin curiozitatea fiind declarat unic in lume. Colectiile expuse sunt astonishing. Ma gandeam la intreg procesul de extragere a minereului si cum au reusit sa-si ia/pastreze forma aceea. Trebuie sa recunosc ca am fost putin privilegiat (v-am mai spus sa va faceti blog…), ce-i drept, si am mers si in zona inca nedeschisa a muzeului, in care era prezentat traseul si putin din procesul de extragere al minereului. Am vazut si harti de zeci de ani cu minele, transoanele si zonele de exploatare. Am mai aflat ca in mina de aur de la Brad a fost gasit un Vagonet de lemn care este considerat ca fiind primul vehicul pe şine cu schimbător de cale (macaz) din istoria tehnicii, originalul fiind expus la Muzeul Transporturilor din Bochum, Germania. And belive it or not, dintr-un gram de aur (1g) pot sa poleiesti un cal cu calaret cu tot, sau poti sa faci un fir cu care sa inconjori planeta de cateva ori. Cat de tare e asta?
  • Producatorii The Game of Thrones nu au ajuns inca la Castelul Corvinilor. Cred ca este unul dintre cele mai frumoase castele din Romania (il vad peste Bran) si chiar din Europa. Duminica au loc scenete cu printese si cavaleri, am inteles ca o sa se organizeze si turniruri intr-un viitor apropiat. Ar trebui promovat mai mult si sa intre neaparat intr-un traseu turistic international.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Fii la curent cu ce scriu!

Archives