Deputatii din Dolj despre Legea anti cianura - Rareş Cojocaru

Deputatii din Dolj despre Legea anti cianura

Deputatii din Dolj despre Legea anti cianura

Context:

  • săptămânile astea la Paris are loc COP21, poate cea mai importantă conferință internațională despre efectele, dar mai ales soluțiile împotriva încălzirii globale. 30.000 de diploamați și delegați din toată lumea se întâlnesc și și-au propus ca până pe 11 Decembrie, ultima zi a conferinței, să se pună de acord cu e de făcut pentru a diminua efectele de seră. O analiză pertinentă alături de cele mai importante declarații găsiți pe The New York Times.
  • Bill Gates donează 2 miliarde de dolari pentru a grăbi procesul de inovație și de a găsi astfel o sursă mai bună de energie într-un timp foarte scurt. Interviu The Atlantic
  • Obama a filmat cu Bear Grylls în Alaska, într-un episod special al emisiunii Running Wild
  • Discovery a început campania  #StartWith1Thing

Ieri, 2 Decembrie 2015, București, România – pe lista scurtă a Plenului Camerei Deputaților s-a aflat proiectul de lege Pl-x nr. 429/2007 privind interzicerea cianurii în minerit, urmând să fie votat până la final de săptămână. Cei de Romania Curata au scris despre asta; au preluat un apel de mobilizare lansat de 1 Decembrie pe Facebook, prin care eram invitați să ne sunăm deputatul și să-l rugăm să susțină legea.

Într-o perioadă în care tot mai multă lume conștientizează într-un final importanța protejării mediului înconjurător, iar țări precum Canada, China sau Rusia, care în prealabil nu susțineau inițiativele monidale, ajung la un compromis, cred că putem face un mic efort de a nu rămâne indiferenți cu ce se întâmplă în jurul nostru.

Așa că ieri i-am sunat pe toți deputații de Dolj (mă rog, aproape toți), iar mai jos las răspunsurile lor.

Ion Călin (PSD)

Inițial voiam să le trimit tuturor doar mesaj. Dl. Călin fiind prima persoană pe care am contactat-o (prin sms), am așteptat răspuns din partea dumnealui înainte de a contacta și telefonic. Până la ora scrierii articolului nu am primit nimic.

 

IMG_3679

Iulian Claudiu Manda (PSD)

Mi-a dat ocupat la apel. Trimis mesaj. Drăguț, ca de-obicei. Măcar a spus “vă rog”..

IMG_3681

 

UPDATE:  Între timp, dl. deputat Manda a reacționat la postarea pusă de mine pe Facebook

raspuns deputat Manda

 

Petre Petrescu (fost PSD)

Cu dumnealui am vorbit cel mai mult, cam 10 minute. A declarat că este unul dintre susținătorii legii și că se bucură că l-am sunat, fiind prima persoană din Craiova care îl contactează. Apoi a fost puțin confuz. Nu știa de unde am numărul de telefon. M-a întrebat cu ce mă ocup; am mai vorbit despre implicarea civică și legile din România pentru protecția a mediului.

Florentin Gust (fost PSD)

A răspuns rapid. M-a asigurat că susține legea și că a avut o poziție similară și anul trecut în cazul Roșia Montana. Mi-a mulțumit pentru telefon. A fost amabil.

Constantin Dascălu (PDL)

Inițial nu a răspuns. I-am trimis mesaj, după care a revenit cu un telefon. Mi-a comunicat că a primit mai multe notificări și că va vorbi “cu grupul” pentru a vedea ce decizie vor lua. Mi s-a părut ușor plictisit, fără foarte mult interes, încercând să închidă cât mai repede.

Ionuț Marian Stroe (PNL)

Sunat, telefon închis sau numărul nu mai este valabil. I-am trimis mesaj. Nu am primit răspuns.

IMG_3680

Daniel Iane (PNL)

Mi-a răspuns destul de rapid, dar nu putea să vorbească fiind chiar în ședință (de partid?!?). A dat de înțeles că susține proiectul de lege.

Constantin Cosmin Enea

Nu a răspuns nici la telefon nici la mesaj.

IMG_3682

 

Nu știu câtă finalitate are cu adevărat acțiunea, foarte mulți votează cum dictează partidul, dar a fost un exercițiu interesant și util. Dacă ar fi un lucru pe care clasa politică ar trebui să-l înțeleagă, ar fi acela că oamenii nu dorm și că vor fi din ce în ce mai mulți care vor pune întrebări. Via telefon sau email, asta rămâne de văzut. Indicat fără abuzuri. O cartelă se poate schimba oricând.

Data viitoare voi incerca să-i găsesc la birou. Avem ceva de vorbit.. Încă nu am deschis subiectul despre legea antifumat. Ah, și poate am timp să îl contactez și pe Valeriu Zgonea; ieri nu am reușit.

*Acesta este un articol despre implicare civică. Orice comentariu politic sau în afara bunului simț va fi șters. Mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Fii la curent cu ce scriu!

Archives